Monthly Archives: March 2012

Stipendije za studij u Republici Slovačkoj

Slovacka

Nacionalni stipendijski program Republike Slovačke za 2012/2013. akademsku godinu nudi stipendije za više kategorija, od čega se izdvajaju stipendije za studentsku mobilnost stranih studenata, studente doktorskog studija, univerzitetske profesore i istraživače, koji će boraviti u Slovačkoj na njihovim univerzitetima, i istraživačkim organizacijama.

15 doktorskih mjesta u Njemačkoj

eignungstest20081004122653

Ovaj Međunarodni program kombinuje istraživački rad iz odsjeka medicine, biologije i hemije, na otkrivanju molekularnih interakcija patogena sa ćelijskim barijerama i abiotskim površinama.

EUFOR studentsko takmičenje 2012.

43E80B92-53C9-4CCA-8058-0BDFD300C001_w640_r1_s

EUFOR objavljuje konkurs za studente na temu: “Bosna i Hercegovina za 20 godina – kako želim da naša zemlja izgleda i kako mogu doprinijeti tome”

EUFOR takmičenje je projekat koji omogućava BiH studentima javnih univerziteta da izraze svoje poglede kroz pisanje eseja na minimum 2 stranice A4 formata, na maternjem jeziku.
Nagrada za najbolje napisanih 15 eseja je putovanje u Švajcarsku, koje se organizuje sa Ambasadom Švajcarske Konfederacije.
Takmičenje traje od marta 2012. godine do 20. aprila 2012. godine.
Ceremonija dodjele nagrada održaće se u maju 2012. godine

Počinju prijave za “Studentske sportske igre Univerziteta u Banjoj Luci 2012″

studentske-sportske-igre-2012

Prijavljivanje studenata za učešće na “Studentskim sportskim igrama Univerziteta u Banjoj Luci 2012″ počinje u ponedjeljak 2. aprila i traje do 12. aprila 2012. godine.

Beyond Forum Alpbach – Sarajevo World Cafè 2012

Sarajevo world caffe

Inicijativna grupa Alpbach Sarajevo, u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Sarajevu, organizuje prvu od tri tematske diskusije u okviru projekta „Beyond Forum Alpbach – Sarajevo World Cafè 2012.“

Projekat okuplja univerzitetske profesore, domaće i strane eksperte, političare i studente u okviru tematskih sesija o aktuelnim pitanjima iz raznih sfera nauke, tehnologije, umjetnosti i kulture, te o drugim pitanjima od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Prvi Cafè održat će se u srijedu, 28. marta u 18h, u Svečanoj sali Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, na temu “Brandiranje države”.

Učesnici će imati priliku da uz šoljicu kafe u opuštenoj atmosferi razgovaraju sa vrhunskim
stručnjacima iz oblasti brandinga i podijele svoja razmišljanja o brandiranju države, strategijama njene promocije, te izgradnji njenog imidža.

Učesnici prve sesije su:

• Prof. dr. Nenad Brkić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu
• Valentin Inzko, austrijski diplomat i Visoki predstavnik u BiH
• Goran Milić, direktor programa Al Jazeera Balkans
• Dragan Močević, generalni direktor Prime Communications, Banja Luka/ Sarajevo

Također, ovo je prilika i da svi zainteresovani dobiju i više informacija o programu stipendiranja za ovogodišnji Europski Forum Alpach, koji se održava od 1945. godine u idiličnom tirolskom selu Alpbach.

Ukoliko želite učestvovati u inovativnom i drugačijem predavanju, pridružite nam se na prvom Sarajevo World Cafè-u!

Sponzori projekta su Red bull, Vispak i Fornetti.

Za više informacija posjetite Facebook stranice Inicijativne grupe Alpbach Sarajevo i Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, kao i www.igas.ba . Svoja pitanja šaljite na
info@igas.ba .