POČELA TROMJESEČNA DIPLOMATSKA AKADEMIJA

diplomatija_18109

BANjALUKA- Na banjalučkom Univerzitetu danas je počela tromjesečna diplomatska akademija Fakulteta političkih nauka, u kojoj će praktična znanja i vještine steći 30 službenika institucija Republike Srpske koji su angažovani na poslovima međunarodne saradnje.

Dekan Fakulteta političkih nauka Nenad Kecmanović rekao je da u Republici Srpskoj postoji izrazita potreba za ovakvom edukacijom kadrova, zbog značajne kadrovske kvote u službama BiH u inostranstvu, te mreže predstavništava Srpske, ali i značajnog broja poslova te vrste koji se obavljaju u Banjaluci.

On je dodao da je akademija zamišljena po uzoru na diplomatsku školu “Koča Popović” u Beogradu za službenike Ministarstva inostranih poslova Srbije.

“U prvoj generaciji radiće se na doobuci kadrova koji rade poslove međunarodne saradnje, što je svesrdno prihvaćeno od Vlade i kabineta predsjednika Srpske”, rekao je Kecmanović.

On je najavio da će se od jeseni, zbog velikog interesovanja, krenuti sa novim kursevima, prije svega za diplomirane studente Fakulteta političkih nauka, ali i zaposlene u drugim institucijama.

Predavači na akademiji biće iskusne diplomate kojih nema ni u Srpskoj ni u BiH, a teme će biti iz oblasti bilateralne i multilateralne diplomatije, konzularnih poslova i protokola, te vještine pregovaranja, lobiranja, političkog ubjeđivanja i spinovanja.

Uvodno predavanje na diplomatskoj akademiji održali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović. /kraj/nn/ms/dp foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>