Sajam praksi i stipendija 2012

sajam praksi i stipendija 2012

Centar za razvoj karijere (CERK) će 28.05.2012. godine organizovati „Sajam praksi i stipendija 2012“. Mjesto održavanja Sajma je Dom omladine, u Banjaluci. Svečano otvaranje planirano je u 10h, a Sajam će otvoriti Ministar porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, gospođa Nada Tešanović.

Riječ je o jednodnevnoj obrazovno-izložbenoj aktivnosti s ciljem pružanja posjetiocima, a to su u prvom redu studenti, mogućnosti apliciranja na prakse kao i pribavljanja informacija o institucijama i organizacijama iz oblasti neformalnog obrazovanja i stipendijskim programima koji im se nude. Imajući u vidu da se “Sajam praksi i stipendija” održava ove godine po drugi put možemo slobodno reći da prerasta u tradicionalan događaj koji se izdvaja kao jedinstven (jedini koji obezbjeđuje studentima prakse, stipendije i informacije iz oblasti neformalnog obrazovanja na jednom mijestu) na prostoru Republike Srpske.

Izlagači na Sajmu će biti:

1. Poslodavci koji će nuditi prakse studentima (učesnici su kako domaće kompanije Delhaize Delta Maxi d.o.o. Banjaluka, Lanaco d.o.o., Raiffeisen banka d.o.o. BiH, Intermezzo portal, Posao.ba tako i međunarodne organizacije AIESEC i IAESTE koje nude preko 30 praksi u inostranstvu).
2. Organizacije, ambasade i fondacije koje nude stipendijske programe (od kojih su najznačajnije: German Academic Exchange Service – DAAD, Češka ambasada, Fondacija Konrad Adenauer i Fond Dr. Milan Jelić, Udruzenje “Spajalica”, Omladinska Informativna Agencija).
3. Organizacije i škole koje nude različite programe neformalnog obrazovanja, od kurseva jezika, preko kurseva računara do raznih generičkih vještina potrebnih za kvalitetnije pozicioniranje na tržištu rada.

Segmenti Sajma su:

• Sajamski – U izložbenom dijelu će biti postavljeni štandovi i info pultovi poslodavaca-ponuđača praksi, organizacija-ponuđača međunarodnih praksi, institucija/organizacija ponuđača stipendija, predstavnika institucija u RS/BiH kao i izlagača koji pružaju različite programe neformalnog obrazovanja.
• Edukativni – radionice i predavanja u računarskoj Sali. Radionice će voditi predstavnici CISO centra (pri Zavodu za zapošljavanje RS) na temu: Pisanje CV-a i razvoj poslovne komunikacije. Radionice su otvorene za sve one koji izraze želju da apliciraju na neku od praksi ili stipendija a nemaju pripremljen CV, motivaciono i/ili popratno pismo.

• Konferencijski – predavanje izvršnog direktora Omladinske Informativne Agencije na temu „Kako biti atraktivan na tržištu rada“ i prezentacija istoimene brošure, kao i prezentacija poslodavca: Raiffeisen BANK d.o.o. Bosna i Herzegovina, na temu „Opšte informacije o Raiffeisen banci – načini prijave za praksu/posao“.
Ciljna populacija su nam studenti, apsolventi i skoriji diplomci u potrazi za praksom, koji će imati mogućnost da apliciraju za različite poslove i na taj način steknu svoje prvo radno iskustvo, te da saznaju više o stipendijskim programima za studiranje u inostranstvu koji su im dostupni. Na Sajmu će se biti održane i radionice i predavanja na temu kako kvalitetno pripremiti i napisati CV i motivaciono pismo, te aplicirati za željenu praksu. Svi zainteresovani posjetioci moći će prisustvovati i konferencijama čije su teme usko vezane za tržište rada i obrazovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>