Susret učesnika edukacijskog programa „Online mediji i medijska konvergencija“

Druženjem Patrick S. Moon-a, ambasadora SAD-a u BiH sa studentima/icama novinarstva u Mediacentru Sarajevo, danas 24.5. je okončan drugi ciklus edukacijskog programa „Online mediji i medijska konvergencija“. Program je uključivao devet dana treninga vezanog za online novinarstvo, nove medije i produkciju multimedijalnih sadržaja, kao i tri sedmice prakse u jednom od bh. online medija.

Učesnici programa, studenti novinarstva i mladi novinari, izrazili su zadovoljstvo programom i istakli potrebu za sličnim edukacijama u budućnosti. Kao prednosti ovog programa učesnici ističu jedinstvenu priliku za praktičan rad, produkciju multimedijalnih sadržaja, angažman na online medijima, kao i mogućnost da praksu obave izvan njihovog matičnog grada. Polaznici programa također navode da im je učešće u programu omogućilo profesionalnu razmjenu i interakciju sa kolegama iz drugih dijelova BiH.

Ambasador Moon je učesnicima dodijelio certifikate o završenom programu i pisma preporuke, te s njima razgovarao o impresijama o samom programu, kao i različitim pitanjima vezanim za edukaciju novinara i novinarstvo u BiH, ali i u SAD.

Edukacijski program „Online mediji i medijska konvergencija“, održan je zahvaljujući podršci USAID-a u sklopu SIM projekta (Jačanje nezavisnih medija), koji implementira Internews BiH, u kooperaciji sa Mediacentrom Sarajevo.

Fotografije sa događaja možete pogledati OVDJE.

Mediji koji su ove godine bili uključeni u program, te kroz praksu mladim novinarima omogućili sticanje značajnih radnih iskustava, jesu: www.6yka.com (Banja Luka); www.klix.ba, www.efm.ba (Sarajevo); www.studio88.ba, www.abrasmedia.info (Mostar) i www.tip.ba (Tuzla).

Naredni ciklus edukacije očekuje se u martu 2013. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>