Zdravstvena zaštita studenata

doctor_caring_profession

U potrazi za doktorom

Zdravlje rangiramo na prvo mjesto i to je najčešće prva želja koju upućujemo našim bližnjima i poznanicima. A kako ga očuvati i pronaći adekvatne doktore za njegovo zbrinjavanje, pitanje je sa kojim muku muče studenti koji su zbog potreba studija napustili rodni grad. Istražili smo bh. gradove u potrazi za adekvatnom zdravstvenom zaštitom prilagođenom studentima.

Banjaluka

Veći broj studenata kojima je Banjaluka postala prebivalište tokom studentskih dana smatra da im nije potreban lični doktor dok su u Banjaluci, neki iz razloga što smatraju da su dobrog zdravlja, a drugi da posjedovanje još jednog doktora pored onog kojeg već imaju iz grada iz kojeg dolaze je samo gubitak vremena i nepotrebna procedura. „Nisam registrovana ni u jednoj ambulanti porodične medicine u Banja Luci, smatram da mi nije potreban, a ukoliko imam neki zdravstveni problem obraćam se svom porodičnom doktoru u Prnjavoru, odakle i dolazim”, kaže Tijana Španić. „Odličnog sam zdravlja, a kada zadobijem neku virozu prednost dajem prirodnim medikamentima koje stavljam na prvo mjesto. Do zdravlja prirodnom medicinom i domaćom kuhinjom recept je broj jedan”, naglašava student iz Ljubinja, Vladimir Ćorović.
I studenti izvan BiH su skeptični u zdravstvene usluge koje pružaju Domovi zdravlja u Srpskoj. Jedna od njih je Suzana Trbić iz Hrvatske koja ističe, takođe, da nema svog doktora u Banjaluci i da se za njeno očuvanje zdravlja brine doktor iz Kozarske Dubice, jer joj je rodbina trenutno tamo nastanjena. „Majka mi je doktorica tako da mi nije potreban doktor dok studentske dane provodim u Banjaluci. Ona se brine o mome zdravlju, dok sam ovdje, a i u Prijedoru”, ističe Vedran Đaković.
U Banjaluci djeluje i Mediccare, privatna specijalistička ambulanta opšte medicine koja je prošle godine u oktobru mjesecu pozvala sve studente na korištenje njihovih usluga uz plaćanje participacije na ovjerenu knjižicu, bez dodatnih troškova. „Ovaj projekat smo izveli uz pomoć našeg stručnog tima, sa kojim smo obišli studentske domove u Banjaluci i održali predavanje u amfiteatrima ovih ustanova, gdje smo svim prisutnima predstavili svoje usluge i način našeg rada. Pored navedenog predavanja dijelili smo i brošure kao dodatni način informisanja. Trenutno u našoj ambulanti je registrovano oko 300 studenata. Pošto su studenti zdrava populacija našeg društva, tako da nije velik broj njihovog odazivanja. Uglavnom kada dolaze u pitanju su neke stomačne viroze i prehlada. Glavni razlog zbog čega smo se mi odlučili na ovaj korak, tačnije da ponudimo svoje usluge, naručito studentima koji dolaze iz drugih gradova je jer posjedujemo informacije da su Domovi zdravlja prebukirani i da studenti imaju problema kada se obrate Hitnoj pomoći zbog toga što nemaju zdravstveno osiguranje. Od početka oktobra tekuće godine vršimo drugi krug registracije u našoj ambulanti, gdje očekujemo još veći odziv studenata”, rekla je Sandra Alavanja, doktor medicine.
Za registrovanje u nekom od banjalučkih Domova zdravlja potrebno je popuniti formular o mjestu prebivališta, zatim ovjeriti ga u CIPS-u i imati zdravstvenu knjižicu. Uz prikupljene navedene podatke student se obraća ambulanti koju bira po svom izboru.

Sarajevo

Studenti u Sarajevu za sva zdravstvena pitanja mogu se obratiti u JU Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu. Ova ustanova nalazi se na adresi Patriotske lige br. 36, a tu se mogu obaviti sve vrste pregleda od onih sistematskih koji su potrebni za ljekarska uvjerenja do specijalističkih poput stomatoloških ili ginekoloških pregleda. „U protekloj godini zabilježen je porast studentskih posjeta poliklinici, što je ohrabrujući podatak jer nam pokazuje da se svijest o zdravlju kod studenata razvija. Najčešće nam dolaze studenti koji žele obaviti određeni pregled, bilo da je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti ili specijalističkom pregledu. Pored toga, studenti često dolaze da bi dobili savjet stručnjaka. Pri ginekološkoj ordinaciji, naprimjer, djeluju Savjetovalište za planiranje porodice i Savjetovalište za trudnice, gdje se mladi mogu obratiti za sve odgovore na pitanja koja ih muče“ poručuju iz Zavoda.
Pravo na liječenje imaju svi studenti Univerziteta u Sarajevu koji otvore karton u ovoj poliklinici. Studenti zamjeraju lokaciju poliklinike jer se nalazi na Koševskom brdu, što je prilično naporno za pješačenje, međutim i to pitanje je jednim dijelom riješeno početkom tekuće godine: „Kako bismo studentima olakšali dolazak na pregled, sa radom je počeo i punkt u Studentskom domu Nedžarići. Ovo je prije svega korisno studentima koji žive u udaljenijim dijelovima grada poput Ilidže, Hrasnice i slično. Zavod za zaštitu zdravlja trenutno u svom sastavu ima pet radnih jedinica i pet ambulanti, čime se trudimo studentima omogućiti najbolju moguću njegu.“ Osim Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, sarajevski studenti mogu se liječiti i u JU Dom zdravlja. Ova ustanova ima podružnice u svakoj sarajevskoj opštini, te studentima udaljenost ne predstavlja problem. Za besplatno zdravstveno osiguranje u navedenim javnim ustanovama potrebno je imati ovjerenu zdravstvenu knjižicu i potvrdu o studiranju u Sarajevu ili index. Pored javnih, u Sarajevu djeluju i mnoge respektabilne privatne poliklinike, čiji su troškovi skuplji, ali je usluga brža.

Iako su mnogi studenti zbog promjene životne sredine skloni da se sami liječe bez konsultovanja ljekara, ipak bi se trebali raspitati o zdravstvu u gradu u kojem trenutno borave.

Mostar

U okviru Doma zdravlja Mostar otvorena je Studentska ambulanta koja studentima osigurava besplatnu primarnu zdravstvenu zaštitu. Ambulanta se nalazi u kampusu Sveučilišta u Mostaru, u zgradi bivše Visoke zdravstvene škole, na drugom spratu. Posebna pažnja posvećena je studentima koji nemaju trajno prebivalište u Mostaru. Naime, uz zdravstvenu knjižicu i index svakom studentu Sveučilišta u Mostaru omogućene su osnovne usluge poput previjanja, primanja injekcija i slične hitne intervencije, te osnovni pregledi. Studenti u ambulanti mogu dobiti i recept za lijek, ali ukoliko nisu stanovnici Hercegovačko- neretvanskog kantona, moraju platiti punu cijenu lijeka. „Broj studenata koji dolaze na preglede je značajan, a mi se trudimo pružiti im najbolje uslove i zaštitu. Ambulanta trenutno radi u prvoj smjeni, od 07:00h do 14:30h. Studenti se najčešće žale na respiratorne infekcije i viroze, te dolaze radi rendgenskih snimanja i različitih uputnica. Uskoro će sa radom početi i stomatološka ordinacija, a u planu je i angažovanje ginekologa“, kazala nam je Nada Marinović, medicinska sestra zaposlena u ambulanti. Ambulanta je nedavno pokrenuta i služi da zadovolji osnovne zdravstvene potrebe studenata, ali je slabo opremljena te se studenti za sve ozbiljnije intervencije ipak trebaju obratiti u Dom zdravlja Mostar.

Zenica

Studenti Univerziteta u Zenici imaju osiguranu zdravstvenu zaštitu u Domu zdravlja i ostalim medicinskim ustanovama u ovom gradu. Svaki student Univerziteta u Zenici upisom na Univerzitet reguliše i svoje zdravstveno osiguranje. Studenti koji su strani državljani uz uplatu međunarodnog zdravstvenog osiguranja u svojim zemljama porijekla stiču pravo na potpunu zdravstvenu zaštitu kao i studenti iz Bosne i Hercegovine. Iako u sklopu zeničkog Doma zdravlja ne postoji specijalizirana ambulanta namijenjena studentima, ambulante porodične medicine rade u dvije smjene od 07:00h do 19:30h, a u njihove usluge dostupne su i studentima. Zdravstvene ustanove su stacionirane po cijelom gradu, a osim javnih djeluju i privatne institucije koje nude zdravstvenu zaštitu. Iako su mnogi studenti zbog promjene životne sredine skloni da se sami liječe bez konsultovanja ljekara, ipak bi se trebali raspitati o zdravstvu u gradu u kojem trenutno borave. U svakom većem univerzitetskom gradu zdravstvena zaštita za studente je u nekoj mjeri osigurana, bilo da je to pri J.U. Dom zdravlja ili da djeluje zasebno kao specijalistička medicinska ustanova namijenjena studentskoj populaciji. Lični doktor i ambulanta koju posjećujete treba biti vaš izbor, a preglede obavljajte redovno i uredno kako biste očuvali zdravlje jer je ono ipak temelj uspješnog i srećnog žiota.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>