Radionica dokumentarnog filma sa američkim režiserom

kratkofil-plus-radionica-plakat

Radionica dokumetarnog filma koju će voditi američki režiser Ian Cheney biće održana 7. juna u Američkom kutku u Banjaluci sa početkom od 17 časova.

Radionica je namijenjena studentima filma, režiserima, producentima, kao i drugim filmskim profesionalcima, a u okviru nje biće prikazan i dokumentarni film “The city dark”. Režiser će sa prisutnim govoriti o filmu, te pitanjima vezanim za prirodnu okolinu i aktivizmu.

Dokumentarni film “The city dark” govori o zagađenju svjetlošću i nestajanju tame. Film je imao takmičarsku premijeru na South by Southwest filmskom festivalu.

IAN CHENEY

Režiser i producent Ian Cheney sa trenutnim sjedištem u Bruklinu odrastao je u Novoj Engleskoj. Bavi se snimanjem dokumentarnih filmova, a jedan je od kreatora i zvijezda dokumentarnog filma “King corn”. Iz njegove filmografije izdvajaju se filmovi ”The greening of southie”, “King corn”, “Truck farm” i “The city dark”.

Cheney trenutno vodi “Wicked delicate films” kompaniju koja je smještena u Bruklinu, a koja se bavi dokumentarnim filmom. Ovu kompaniju je osnovao 2006.godine zajedno sa dugogodišnjim saradnikom Curt Ellisom. Njih dvojica su osnivači i projekta “Food Corps“ koji je pokrenut prošle godine. Ovaj projekat predstavlja nacionalni program za pomoć koji smješta mlade ljude u mjesne zajednice kojima su potrebni školski vrtovi i briga za iste, podučavaju ih nutricionizmu i pronalaze izvore zdrave hrane za školske kafeterije.

Film “King corn” (2007.) imao je premijeru na South by Southwest filmskom festival, prikazan je na javnoj televizijskoj mreži i igrao je u bioskopima u 60 gradova. Nagrađen je 2008.godine “George Foster Peabody” nagradom, a film “The greening of southie” (2008.) prikazan je na Sundance kanalu, imao je bioskopsku premijeru u desetak gradova, te je predstavljen u New Yorkeru i na Good Morning America. Ovaj režiser potpisuje i neobičan pedesetominutni film “Truck Farm” (2011.) koji govori o farmi površine hiljaditog dijela jednog akera, a smještena je u zadnjem dijelu starog kamioneta. Na neki način to je farma na točkovima koje je prošle godine krenula u svijet.

Ova radionica je svojevrstan uvod u Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus koji se održava od 18. do 22. jula u Banjaluci. U sklopu eduktivnog segmenta Kratkofila Plus, radionica je realizovana u saradnji sa Kancelarijom za odnose s javnošću Američke ambasade u BiH.

Podsjetimo da je kao uvod u festival i prošle godine takođe održana radionica o dokumetarnom filmu vodili američki oskarovac, režiser, pisac i producent Dan Sturman i filmski ekspert Sandra Ruch.

Američki kutak u Banjaluci nalazi se na adresi Carice Milice 1A ( u sklupu Dvorane Obilićevo/Mejdan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>