Saradnja banjalučkih i moskovskih studenata medicine

resize_1292781238

Savez studenata Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci (SSMF) u saradnji sa SRP „Bratstvo“, potpisao je sporazum o saradnji sa Nacionalnim savezom studenata medicine Rusije (NSSM) 18.08.2012. godine u Moskvi.
Ovim sporazumom ispunjavaju se uslovi za početak aktivne saradnje između Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci i državnog Medicinskog univerziteta u Moskvi. U skladu sa pomenutim sporazumom planirano je da od naredne godine počne stručna razmjena studenata medicine između Banja Luke i Moskve te više od deset gradova u Rusiji.

Za početak je dogovoreno deset razmjenskih mjesta za studente obje strane. Studenti iz Banja Luke imaju mogućnost da obavljaju praksu u bolnicama u više od deset gradova Rusije, među kojima su i Moskva i Sankt-Peterburg, u trajanju od mjesec dana na željenom odjeljenju.

Od akademske godine 2012/2013 SSMF će u saradnji sa SRP „Bratstvo“ organizovati prijem ruskih studenata u Banjoj Luci dok će isti posao u Rusiji obavljati NSSM. Izražena je želja sa obe strane da od akademske 2013/2014 počne i razmjena studenata Odsjeka stomatologije i farmacije, što je naš naredni naredni cilj.

Ovo je projekat ciljem da se mladi iz Republike Srpske i Rusije povežu te da naši studenti imaju priliku da upoznaju kako rusku kulturu i jezik tako i metode rada iz oblasti medicine u Rusiji isto tako i obratno. Na ovaj način širimo kako humanizam, koji medicina nosi u sebi, tako i prijeteljstvo i vijekovnu povezanost naših naroda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>