Na master studijima slobodno 2.278 mjesta

Two teenager with application briefcase

 Na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u akademskoj 2012/2013. godini mjesta ima za ukupno 2.278 studenta drugog ciklusa studija.

Kandidati dokumenta za upis mogu da predaju do 31. avgusta, a detaljne informacije o polaganju prijemnog ispita dobiće krajem septembra kada će biti objavljen ponovljeni konkurs za upis na drugi ciklus studija za one studijske programe na kojima ostane slobodnog mjesta.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu prvi put upisuje studente na master studije i to na skoro svim studijskim programima, a mjesta će biti za 948 kandidata. Pravoslavni Bogoslovski fakultet “Sveti Vasilije Ostroški” Foča primiće ukupno 40 kandidata na opštem smjeru, a po 20 mjesta slobodno je na samofinansiranju i za vanredne studente.

Filozofski fakultet Pale na svojih 11 odsjeka prima najviše kandidata – ukupno 245, a potom slijede paljanski Ekonomski fakutet te Saobraćajni fakultet u Doboju, gdje će studirati po 100 budućih mastera.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu prvi put upisuje studente na master studije i to na skoro svim studijskim programima

“Filozofski fakultet ima najviše mjesta jer je na njemu i najviše odsjeka, mada nijedan od njih ne prima više od 20 studenata. Naš zahtjev za sve fakultete je da nastava u drugom ciklusu po kvalitetu ne odstupa od prvog ciklusa, te da se insistira na naučnoistraživačkom radu”, kazao je Radoslav Grujić, prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Inače, nastava na drugom ciklusu studija počeće najvjerovatnije u prvoj sedmici novembra, ali će odluku o tome donijeti Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Na master studijima Univerziteta u Banjaluci biće mjesta za 1.330 studenata, od čega 366 redovnih i 964 vanredna. Najviše slobodnog mjesta je na Fakultetu političkih nauka, ukupno 240, a najmanje na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu, koji prima 30 studenata.

Detalji o polaganju prijemnog ispita za master studije krajem septembra

“Na osnovne studije na odsjeku za arhitekturu upisujemo 45 studenata, a uslov za upisivanje master studija je visok prosjek, tako da je dovoljno da na drugi ciklus upisujemo 30 studenata. Na odsjecima za geodeziju i građevinarstvo još ne organizujemo master studije”, kazao je Milenko Stanković, dekan banjalučkog AGF-a.

Prema odluci Vlade RS školarina na drugom ciklusu studija za redovne studente iznosi 880 maraka, a vanredne 1.500 KM, osim na Akademiji umjetnosti, gdje vanredni studenti plaćaju 4.000 KM.
Drugi upisni rok

Danas počinje drugi upisni rok za brucoše na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj, a mjesta ima za 3.460 studenata. Prijavljivanje kandidata završava 31. avgusta, dok će prijemni ispiti biti održani u ponedjeljak, 3. septembra. Rezultati će biti objavljeni 5. septembra do 14 časova. Na banjalučkoj Akademiji umjetnosti prijemni ispit biće održan od 3. do 7. septembra. Upis primljenih studenata na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarejevu biće obavljen od 10. do 14. septembra.
Brojke:

Univerzitet u Banjaluci 1.330 mjesta

• 55 mjesta na budžetu

• 285 mjesta na samofinansiranju

• 964 mjesta za vanredne studente

• 26 mjesta za strane državljane

Univerzitet u Istočnom Sarajevu 948 mjesta

• 50 mjesta na budžetu

• 508 mjesta na samofinansiranju

• 390 mjesta za vandredne studente

• – za strane državljane

(Nezavisne)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>