Krevet u studenjaku košta i do 650 KM

Srn2012-9-10_193778_0

Studenti u Srpskoj, koji ne mogu da dobiju smještaj u nekom od studentskih domova, već uveliko prave kombinacije od koga bi se mogao kupiti krevet, a za ovaj “ilegalni poduhvat” moraju izdvojiti od 500 do 650 maraka.

Jedna studentkinja iz Prnjavora, koja nije željela da joj pominjemo ime, kaže da već dvije godine kupuje krevet u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci.

Dobro je da se i dalje može kupiti krevet, jer tako prođem jeftinije nego da plaćam privatni smještaj. Kupim krevet za 600 maraka, a da živim kao podstanar za stanarinu bi morala izdvojiti i do pet puta više tokom deset mjeseci koliko budem u Banjaluci – istakla je ova studentkinja.

Kaže da osim ove svote, koju mora da izdvoji za krevet, mora svaki mjesec da plaća po deset maraka, koliko košta studentski smještaj.

Studentkinja iz Kneževa Jelena M. kaže da, iako konkurs za smještaj studenata još nije ni raspisan, uveliko se vode pregovori od koga i za koliko kupiti krevet.

Obično krevete prodaju studenti, koji konkurišu na konkurs a nije im potreban smještaj. Na taj način oni zarade, a i oni studenti, kojima je potreban smještaj prođu jeftinije nego da stanuju privatno. Neki godinama dobijaju krevet, a žive privatno, pa se već unaprijed zna od koga se može kupiti – kazala je Jelena.

Svake godine po završetku konkursa za smještaj studenata mogu se vidjeti leci koji su izlijepljeni u blizini fakulteta na kojima studenti prodaju krevete.

Direktor SC “Nikola Tesla” Milan Komljenović rekao je da da će ove godine ilegalna kupovina smještaja u domovima biti svedena na minimum.

Za sve one studente, kod kojih se utvrdi da su prodavali krevet, na konkursu se oduzima 20 bodova – istakao je Komljenović i dodao da je utvrđeno da je do sada oko 800 studenata prodavalo krevete u dva studentska doma u Banjaluci.

Komljenović je naglasio i da će konkurs za smještaj u SC “Nikola Tesla” biti objavljen danas ili sutra.
Svi studenti kojima je potreban smještaj mogu da predaju dokumenta. Studentima je na raspolaganju 1.120 mjesta u tri paviljona – istakao je Komljenović.

Direktor Studentskog centra “Pale” Drago Ivanović rekao je da se u tri studentska doma u Palama i jedan u Foči redovno kontroliše ko živi u domovima.

Do sada nismo ustanovili da je neko od studenata prodavao krevet – istakao je Ivanović.

Moguće poskupljenje

U studentskim domovima u Srpskoj kazali su da ne znaju da li će od ove godine poskupjeti smještaj zbog viših cijena hrane.

Još uvijek razmatramo da li će smještaj poskupjeti. Ukoliko do toga dođe, tražićemo da poskupljenje u domovima ide na teret budžeta Srpske, a ne studenata – istakli su u domovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>