Generalna skupština ONAuBiH

Untitled-1

U hotelu „Nebojša“ na Jahorini održana je sedma Generalna skupština Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini u periodu od 21. do 23. septembra.

Piše: Dajana Boroja

Omladinska novinska asocijacija je nevladina organizacija čiji je osnovni cilj obrazovanje mladih na svim poljima novinarskog posla putem treninga, seminara i edukacija. ONA slovi kao multinacionalna i multietična organizacija osposobljena pružiti priliku mladima da se pobliže upoznaju s medijima, nauče više o njima, te sami učestvuju u stvaranju medijskog prostora. U cilju uključivanja što više aktivista u rad organizacije, početkom godine, Omladinska novinska asocijacija je pokrenula projekat osnivanja lokalnih timova u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Ove godine Skupštini je prisustovalo sedamdesetak učesnika, najaktivniji članovi organizacije i predstavnici lokalnih timova, kao i gosti iz nevladinih organizacija koji surađuju sa Omladinskom novinskom asocijacijom. U revijalnom dijelu manifestacije, učesnicima su se obratili predstavnici Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, nevladine organizacije „Naša djeca“, AISEC-a i Bh.novinara. Takođe, prisutnima se obratila i Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu, koja je informisala učesnike o pravu građana na žalbu o neprofesionalnom, netačnom i nepotpunom izvještavanju medija.

Uz radnu i opuštenu atmosferu, Upravni odbor ONAuBiH je podnio finansijski i narativni izvještaj o radu organizacije za prethodnu godinu, dok su učesnici Skupštine razmatrali nove prijedloge o unapređenju rada organizacije i časopisa „Karike“, koji izdaje Omladinska novinska asocijacija. Takođe, predstavnici lokalnih timova, predstavili su svoj dosadašnji rad, projekte koje su realizovali.

Za novog predsjednika Omladinske novinske asocijacije izabran je Đenan Ćosović, dok će dužnost potpresjednika preuzeti dosadašnji predsjednik Denis Hadžić. Novi članovi Upravnog odbora su Haris Dedović, Marko Matović, Ahmed Hadžić i Marija Pudarić, koji će sledeće dvije godine obavljati ovu funkciju.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>