Na studenta ode jedna i po plata

student-loans

Roditelji čija djeca studiraju na nekom od fakulteta u Srpskoj ovaj mjesec imaju dodatne troškove jer za školarinu, smještaj, hranu i knjige budućih akademaca treba izdvojiti i do 1.300 maraka, odnosno jednu i po prosječnu platu.

Početak akademske godine prazni novčanike, a najbolje će proći roditelji djece koja su “upala” na buyet, jer za školarinu treba da izdvoje svega 40 maraka.

Višestruko veće troškove imaju roditelji studenata koji su na samofinansiranju, jer za školarinu treba da izdvoje 440, odnosno 660 na Medicinskom fakultetu i studijskim programima Likovne i Muzičke umjetnosti na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Uštedjeti mogu roditelji čije se dijete hrani u studentskoj menzi.

Doručak u studentskim menzama u Banjaluci košta 0,50 KM, ručak 1,20, a večera 0,80 maraka, tako da student za mjesec mora da izdvoji 75 maraka za ishranu – istakli su u Studentskom centru u Banjaluci.

Međutim, studenti koji se hrane privatno moraju za ishranu da izdvoje duplo više, odnosno najmanje 150 maraka.

Velike razlike u troškovima primjetne su i kada je u pitanju smještaj studenata, jer boravak u studentskim domovima košta deset ili 15 maraka mjesečno, u zavisnosti da li je riječ o dvokrevetnoj ili trokrevetnoj sobi, dok je za privatni smještaj, odnosno sobu potrebno izdvojiti najmanje 150 maraka.

Ako student želi da živi u stanu, mjesečno mora da izdvoji i do 400 maraka, zbog čega uglavnom traže cimere sa kojima zajedno dijele troškove stanovanja.

Obavezni trošak je i kupovina knjiga, a na fakultetima ističu da za neke treba izdvojiti od 40 do 50 maraka, zbog čega studenti uglavnom izbjegavaju kupovinu knjiga, te ih kopiraju.

Međutim, neki profesori ne dozvoljavaju studentima da uče iz skripata, zbog čega moraju da kupe uybenike.

Za knjige, skripta, te sveske i ostali radni materijal studenti moraju na samom početku školovanja da izdvoje minimum 200 maraka – kažu na fakultetima.

Student Dijana Milić iz Prnjavora, koja studira u Banjaluci, kaže da su najveći troškovi upisnine.

Sa nekim troškovima bismo se i izborili, ali gotovo 500 maraka dati za školarinu je mnogo, naročito u današnje vrijeme. Moji roditelji su štedjeli prethodnih mjeseci kako bih ja mogla da studiram – kazala je Milićeva i dodala da živi sa tri cimerke, jer tako prolazi jeftinije.

Studenti koji žive u naseljima udaljenijim od fakulteta moraju da plate i prevoz, a mjesečna karta za gradski prevoz košta 26,10 maraka.

Međutim, pored svih ovih troškova, roditelji moraju djeci da obezbijede i yeparac, a studenti ističu da im je mjesečno potrebno najmanje 100 maraka yeparca.
Smještaj

Studentski centar “Nikola Tesla” u Banjaluci objavio je polovinom septembra konkurs za smještaj studenata u ovom domu, gdje ukupno ima 1.166 slobodnih kreveta.

Zvanični rezultati konkursa za brucoše biće objavljeni danas, a useljenje počinje 8. oktobra, dok će za ostale studente rezultati biti poznati 9. novembra, a useljenje će početi od 19. novembra. U Studentskom centru Pale konkurs za smještaj studenata raspisan je još u junu, a u ovom domu ima mjesta za ukupno 550 studenata.

(Glas)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>