Univerzitetu potrebno 34 miliona maraka

2c275dc48cff359dc1822e828e694f5f

Za normalno funkcionsanje Univerziteta u Banjaluci trebalo bi budžetom Republike Srpske (RS) u narednoj godini obezbijediti oko 34 miliona KM, rekao je rektor Univerziteta Stanko Stanić u okviru javne rasprave o prednacrtima ekonomske politike i budžeta RS za 2013. godinu.

“Predloženim budžetom za narednu godinu, koji je za naš univerzitet nešto viši od 31 milion KM, nismo zadovoljni. Za normalno funkcionisanje Univerziteta u Banjaluci potrebno je da budžet bude kao ovogodišnji, odnosno oko 34 miliona KM”, rekao je Stanić novinarima nakon rasprave sa predstavnicima Vlade RS.

On je kazao da postoji spemnost za pronalaženje kvalitetnog rješenja i da ohrabruje spremnost Vlade RS da budžet za Unverzitet u Banjaluci bude na nivou kojim će se obezbijediti realizaciji svih funkcija.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović naglasio je da troškovi neminovno rastu na banjalučkom Univerzitetu koji je u procesu razvoja.

“Predstavnici Univerziteta su rekli da se sa velikim teškoćama u pogledu predložnog budžeta može ostvariti funkcija visokog obrazovanja. Postoji mogućnost da se na neki način dodatnim uštedama ova funkcija ostvari”, rekao je Kasipović.

On je naveo da je danas razgovarao i sa rukovodstvom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koje nije moglo prisustvovati javnoj raspravi zbog preuzetih obaveza.

Dnevni avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>